пʼятниця, 19 грудня 2014 р.

14.1. Життя і педагогічна діяльність В. Сухомлинського


Василь Олександрович Сухомлинський народився у незаможній селянській родині 28 вересня 1918 року в с.Василівка Онуфріївського району Кіровоградської області. Навчався Сухомлинський у Василівській семирічці(1926 – 1933). Влітку 1934 р. він розпочав навчання у Кременчуцькому педагогічному інституті, проте через хворобу мусив залишити навчання. З 1935 року працював вчителем української мови й літератури у школахОнуфріївського району. 1936 – 1938 pp. навчався на заочному відділі Полтавського педагогічного інституту, дездобув кваліфікацію вчителя української мови та літератури.

З 1938 року і до початку Великої Вітчизняної війни Сухомлинський працює вчителем української мови йлітератури і завідуючим навчальною частиною Онуфріївської середньої школи. У липні 1941 року він бувпризваний до лав Червоної Армії. 9.02.1942 року в бою під Ржевом був тяжко поранений і понад чотири місяцілікувався в евакогоспіталях.

З червня 1942 року по березень 1944 року Сухомлинський працює директором і вчителем російської мови талітератури в смт. Ува Удмурської АРСР.

Навесні 1944 року Сухомлинський разом з дружиною переїжджає до смт. Онуфріївка Кіровоградської області, депротягом чотирьох років очолює Онуфріївський районний відділ народної освіти та викладає у школі засумісництвом.

1948 року його призначають, у зв'язку з особистими клопотаннями, директором Павлиської середньої школи.Починаючи з 1949 p., він періодично виступає зі статтями на сторінках республіканських та всесоюзнихжурналів. У 1955 р. В.Сухомлинський захищає кандидатську дисертацію "Директор школи – керівник навчально–виховної роботи у Київському університеті ім. Т. Шевченка. Через рік виходить з друку його перша монографія"Виховання колективізму у школярів". У 50–х роках В.Сухомлинський написав ще кілька монографій: "Педагогічний колектив середньої школи", "Виховання патріотизму у школярів", "Виховання комуністичногоставлення до праці". Починаючи з 1960 p., виходять з друку його праці: "Духовний світ школяра", "Пращ іморальне виховання", "Як ми виховали мужнє покоління", "Виховання особистості в радянській школі", "Павлиськасередня школа ". У 1957 р. його обирають членом–кореспондентом АПН РСФСР, а в 1958 р. Міністерство освітиУРСР присвоїло йому звання заслуженого вчителя школи УРСР. У другій половині 60–х Василь Олександровичготує трилогію з проблем формування особистості у загальноосвітній школі: "Серце віддаю дітям", "Народженнягромадянина", "Листи до сина". Щодо першої частини трилогії, то вона була вперше надрукована в тодішнійНімецькій Демократичній Республіці, а у 1969 р. – в Україні. Пізніше (1974) книга була удостоєна Державноїпремії УРСР. У 1968 р. В.Сухомлинського обирають делегатом Всесоюзного з'їзду вчителів і присвоюють званняГероя Соціалістичної праці. Останніми роботами вченого стали "Батьківщина в серці" та "Батьківськапедагогіка", які вийшли друком у 70–ті роки.

2 вересня 1970 року Василя Олександровича не стало.

Немає коментарів:

Дописати коментар